A mother\’s world

March 14, 2006

Κινητα…συνεχεια

Filed under: Health,Uncategorized — womanzone @ 6:13 pm

Eλαβα ενα μαιλ-απαντηση στο αλλο μαιλ για τα κινητα…μετ'αδειας το δημοσιοποιω…

Αν λαβω κιαλλα, θα ανοιξω τα κομεντς.

1.
Οι συχνότητες των κινητών είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που ήταν σε χρήση ως τώρα και κατά συνέπεια μπορούμε να αποφανθούμε με κάποια βεβαιότητα για το ότι είναι ακίνδυνες.

Επίσης, τα κινητά (διαμόρφωση CDMA) χρησιμοπούν πολύ ευρύτερο φάσμα σε σύγκριση με τις μέχρι πρόσφατα διαμορφώσεις, που προβλέπουν "προσεγμένο" στενό φάσμα εκπομπής για κάθε κεραία. Κι ενώ αυτό είναι γενικά θετικό, γιατί σημαίνει μεγαλύτερη διασπορά της εκπεμπόμενης ισχύος, αφήνει ανοικτά τα προβλήματα συμβολής, στατιστικών μεγίστων κι επιδράσεων των επί μέρους συχνοτήτων.

Συνεπώς, τα κινητά έιναι κάτι σχετικά νέο.

2.
Θα ήταν υπερβολικό να παραβλέψουμε ότι οι συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας είναι κοντά στη συχνότητα συντονισμού του μορίου του νερού (φαινόμενο στο οποίο στηρίζεται και η λειτουργία των φούρνων μικροκυμάτων). Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις άμεσες θερμικές συνέπειες της ακτινοβολίας των κινητών (δηλαδή τους κινδύνους υπερθέρμανσης συγκεκριμένων ιστών, όπου και βασίζονται τα σημερινά "επίσημα" όρια ακτινοβολίας) δε θα ήταν υπερβολή να επιθυμούσαμε να εξεταστούν ενδεχόμενα κι άλλες συνέπειες μοριακού συντονισμού επί μέρους ιστών και μάλιστα σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς (DNA – αρχικά στάδια εγκυμοσύνης;;;).

3.
Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι πέρα από τα κινητά καθ' εαυτά, που έχουν μικρή ισχύ, αλλά είναι πολύ κοντά στο σώμα μας, επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν κι από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, που συνήθως είναι στημένες με έντεχνο καμουφλάζ στις ταράτσες διφόρων κτιρίων ή και πολυκατοικιών, κυριολεκτικά ανάμεσά μας και η ισχύς τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Μάλιστα δε, απ' όσο έχω υπ' όψη μου, προβλέπεται κάποια "αποζημίωση" για το κτίριο που είναι εγκατεστημένες, ενώ στην πραγματικότητα, οι λωβοί εκπομπής δε θίγουν τόσο το ίδιο το κτίριο που βρίσκεται από κάτω τους, όσο τα γειτονικά.

Εδώ προκύπτει και το παράδοξο να υφίσταται κάποιος "γείτονας" κεραίας κινητής τηλεφωνίας τις επιδράσεις της ακτινοβολίας της, χωρίς να είναι απαραίτητα χρήστης των υπηρεσιών της (π.χ. να μην έχει κινητό)!

Ένα συναφές θέμα είναι η μεγάλη συγκέντρωση κινητών και μάλιστα σε κλειστούς χώρους (ηλεκτρομαγνητικοί κλωβοί), όπως υπόγεια ή εσωτερικοί χώροι, καράβια, όπου μπορεί να συναθροιστεί πολύς κόσμος, τότε πολλά μαζί κινητά εκπέμπουν στο μέγιστο της ισχύος τους (λόγω ασθενούς λήψης), κι αν λάβουμε υπ' όψη μας ανακλάσεις από τοιχώματα, συντονισμούς αντικειμένων, κ.ο.κ., μπορεί να ξεπεραστούν κατά πολύ τα όποια όρια.

4.
Δεδομένου ότι, όπως τεκμηρίωσα πιο πάνω, η ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας είναι κάτι σχετικά νέο, δε θα ήταν καθόλου άτοπο να επιθυμούμε τη διερεύνηση ενδεχόμενων "αθροιστικών" ("συσσωρευτικών") επιδράσεων.

5. Αν και ο μέσος χρόνος ζωής ανεβαίνει, χρήσιμο είναι να μην παραθεωρούμε άλλα κριτήρια, όπως το ότι για διάφορα νοσήματα (π.χ. διάφορες παραλλαγές καρκίνου) κατεβαίνει η μέση ηλικία που εμφανίζονται κι ανεβαίνει η συχνότητα. Ακόμα κι ως συνέπειες, δε μπορώ να δεχτώ μόνο τις θανατηφόρες. Αν για παράδειγμα προκαλούνται ημικρανίες, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, ζαλάδα, προδιάθεση για άλλα νοσήματα, … θα πρέπει να ληφθούν κι αυτά σοβαρά υπ' όψη.

Γι' αυτά κι άλλα φαινόμενα του είδους, μου φαίνεται μάλλον απλοϊκό να ενοχοποιούμε ή να απενοχοποιούμε μαζικά τους πολυποίκιλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή μας (ακτινοβολίες, χημικά, μεταλλαγμένα, μόλυνση περιβάλλοντος, …), τουλάχιστον χωρίς τη δέουσα προσοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά έχουν εντοπιστεί συνδυασμοί που βλάπτουν, κι όχι μεμονωμένοι παράγοντες, ή ευαισθησίες ατόμων σε συγκεκριμένους παράγοντες ή συνδυασμούς (π.χ. αλλεργίες).

6.
Το ότι η τεχνολογία δε βλάπτει, καλό είναι να μην το αντιμετωπίζουμε ως αξίωμα στη ζωή μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ραδιενέργεια, οι ακτίνες Χ (π.χ. στην εγκυμοσύνη), το σύνδρομο της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης (π.χ. από κακή στάση στον υπολογιστή), τα αλογονούχα παράγωγα που καταστρέφουν το όζον, η παραγωγή διοξιδίου του άνθρακα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και γενικότερα κλιματολογικές αλλαγές, η αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων που συχνά συνοδεύει την τεχνολογική ανάπτυξη, …

Οι συνέπειες είναι συνηθέστερα μεσο-μακροπρόθεσμες.

7.
Συμφωνώ με την άποψη ότι γενικά πρέπει να προσέχουμε τι μας σερβίρουν, διότι δυστυχώς ούτε οι επιστήμονες εκπροσωπούν απαραίτητα την επιστήμη, ούτε οι δημοσιογράφοι την αλήθεια κι η διαφθορά πλήττει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας κι οι διάφωρες "φωνές" αυτόκλητων ή όχι "ειδικών" εκπροσωπούν απλά κάποια διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Κι η προσοχή αυτή καλό είναι να εκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να θεωρούμε απαραίτητο ούτε το ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση μεταξύ δύο ακραίων διατυπωμένων θέσεων (η πραγματικότητα μπορεί κάλλιστα να υπερβαίνει οποιοδήποτε ψευδοδίλημμα), ούτε ότι "όπου καπνός και φωτιά".

Τόσο ο εφησυχασμός, όσο κι ο πανικός μπορεί να είναι υποκινούμενα και μπορούν να βλάψουν ή και να καταστρέψουν ζωές. Ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε ειδικοί επί παντός επιστητού; Ακόμα και γι' αυτό, μοιραία δε θα πρέπει να εμπιστευθούμε βιβλία, συγγράμματα, μελέτες, διδάσκοντες;

Ελπίζω κι εύχομαι ο φίλος ραδιοερασιτέχνης να δικαιωθεί μεσο-μακροπρόθεσμα από τα πράγματα.

Με εκτίμηση,
ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: